Hasznos tanácsok

Telepítés nagy melegben (25 C fok felett)

Amikor a telepítés idején már napsütéses, nyári meleg van (kb. 25 C fok felett) akkor a gyepszőnyeg telepítése nagyobb körültekintést igényel, mert az erős napsütés egy-két órán belül teljesen kiszáríthatja a gyepszőnyeget. A gyepszőnyeget a szállítás napján mindenképpen le kell rakni, azt nem lehet tárolni.

Továbbá nagyon fontos, hogy leterítés közben 1 óránál tovább nem lehet a gyep öntözés nélkül a napon, tehát leterítés közben az elkészült részek beöntözését lerakás közben meg kell kezdeni.

Telepítést követően a gyökeresedés időszakában szintén fontos, hogy a gyepszőnyeg földje ne száradjon meg. A füvet ezért napjában négyszer, akár ötször is meg kell locsolni, ezzel a gyepszőnyeg földjét mindig nedvesen tartva. A gyökeresedést követően az öntözést fokozatosan csökkenteni lehet a napi egyszeri alkalommal történő öntözésig.

Őszi telepítésű gyepszőnyeg gondozása

Az őszi telepítést követően az első hetekben az általánostól eltérő módon kell a gyepszőnyeg ápolását végezni.

1. hét, 2. hét, 3. hét: csak öntözés. Az őszi telepítésű gyepszőnyegnek legalább naponta egyszer bő nedvességre van szüksége, emiatt, ha nem esik az eső, akkor feltétlenül öntözni kell. Napos időjárás esetén napi két alkalommal is szükséges a teljes gyepfelületet végig locsolni. Öntözés alkalmanként: 5 mm/m2 vízmennyiség kijuttatása. Ebben az időszakban a gyepszőnyegre lépni nem ajánlott, a sűrű nedvesség kijuttatás miatt felázott terület egyenletlenné, göröngyössé válik a használat során mivel a súlytól megsüllyed.

21. nap után: öntözés fokozatos ritkítása, egészen a 20-30 liter/ m2/hét mennyiségig, melyet 3-4 alkalom alatt kell kijuttatni. Optimális esetben kora reggeli órákban érdemes öntözni, mivel a természet is ekkor párásít, még száraz időjárás esetén is.

Őszi avartalanítás: A gombásodás és berohadás elkerülése érdekében a lehulló avar rendszeres, akár napi szintű összetakarítása és eltávolítása célszerű.

Őszi fűnyírás: A késői telepítésből adódóan várhatóan nem lesz rá szükség, csak abban az esetben válik esedékessé, ha a fűszálak magassága eléri a kb. 8 cm–t.